ΓΥΝΑΙΚΑ & ΖΥΓΑΡΙΑ



Γυναίκα και Ζυγαριά

Το βάρος μίας γυναίκας αποτελεί γι αυτήν σημαντικό παράγοντα όχι μόνο για την υγεία της αλλά από ότι φαίνεται επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινότητάς της σε ψυχολογικό επίπεδο, σε πολλές περιπτώσεις, σε υπερβολικό βαθμό. 



Μπορεί να φταίει ο ήδη επιβαρημένος της ρόλος, αφού τη θέλει μάχιμη εργαζόμενη, πρότυπο μητέρας, καλή νοικοκυρά και ποθητή σύντροφο. Το αποτέλεσμα είναι για πολλές από εμάς ένας μόνιμος φόβος με τη ζυγαριά, ένα μόνιμο άγχος με τις θερμίδες στις οποίες εκτιθόμεθα. 
Αναμφισβήτητα, το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά θα πρέπει να είναι υπολογίσιμο. Γι αυτό προτείνεται η παρακολούθηση του βάρους μας σε τακτά χρονικά διαστήματα των 10-15ημερών.
Τι γίνεται όμως όταν το παρακάνουμε; Μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικές οι μετρήσεις που γίνονται κάθε μέρα;

Σε καμία περίπτωση μία μέτρηση που επαναλαμβάνεται δύο τρεις φορές την ημέρα, δεν είναι αξιόπιστη. Πολλοί είναι αυτοί που με την πρώτη ατασθαλία ζυγίζονται για να δουν αν αυξήθηκε το βάρος τους. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως το βάρος μπορεί να έχει διάφορες διακυμάνσεις συνήθως σε γραμμάρια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγετε τα συχνά και άσκοπα μετρήματα και ορίστε ένα πρωινό της εβδομάδας, ή ανά δεκαπενθήμερο, για να πραγματοποιείτε τη μέτρησή σας.

Θυμηθείτε πως λίγες είναι οι μέρες που θα πάρετε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα από τη ζυγαριά αφού τις ημέρες πριν την έμμηνο ρύση αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, λόγω κατακρατήσεων το αποτέλεσμα της μέτρησης είναι αυξημένο, το ίδιο παρατηρείται και ενδιάμεσα του κύκλου της γυναίκας στην περίοδο της ωορρηξίας.
Ενώ σε περιπτώσεις που την προηγούμενη μέρα εκτεθούμε σε άσκηση-δραστηριότητα μεγαλύτερης έντασης από ότι συνήθως θα έχουμε πάλι ένα μη αξιόπιστο αποτέλεσμα ζύγισης αφού πάλι θα υπάρχουν διακυμάνσεις στην υδατική και ηλεκτρολυτική ισορροπία του σώματος επηρεάζοντας το επίπεδο ενυδάτωσης αυτού και δίνοντας έτσι ένα μη αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα στη μέτρηση.

Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, να έχετε ένα καλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, χωρίς να δείχνετε εμμονή στη ζυγαριά και στον αριθμό που θα εμφανίζει κάθε φορά που εσείς θα ανεβαίνετε πάνω. Τα κιλά μας τα νιώθουμε, τα κουβαλάμε στο σώμα μας και γνωρίζουμε πότε μας κολακεύουν και πότε όχι. Αποδεχτείτε τον αριθμό και αν δεν σας κάνει να νιώθετε άνετα, αλλάξτε τον, ποτέ όμως με υπερβολή και στόχους ακραίους, γιατί κακά τα ψέματα 2-3 κιλά, μόνο εμείς τα αντιλαμβανόμαστε είτε τα χάσουμε, είτε τα βάλουμε.. Συνεπώς δεν χρειάζεται υπερβολή για κάτι που μπορεί να μην είναι καν αντιληπτό.

Αγαπήστε το σώμα σας με τις αδυναμίες του, μπορεί γι αυτές να ξεχωρίζουμε!

Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πρώτη Δημοσίευση στο exitnews.gr στη στήλη 'ΔΙΑΤΡΟΦΗ'


0 comments:

Post a Comment