ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN KAI ΔΙΑΤΡΟΦΗ



Σύνδρομο Down και Διατροφή

Η 21η μέρα του Μάρτη είναι αφιερωμένη στο Σύνδρομο Down. Μία ημερομηνία που δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού οφείλεται στα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (30 χρωμόσωμα στο 21 ζεύγος)
Το Σύνδρομο Down περιγράφει μία χρωμοσωμική ανωμαλία που περιλαμβάνει ένα σύνολο χαρακτηριστικών τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς αυτής της βλάβης και σχετίζονται με αποκλίσεις στη σωματική διάπλαση, την νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του ατόμου. Το σύνδρομο  Down οφείλεται στην παρουσία ενός τρίτου χρωμοσώματος 21, αντί για δύο

.
Για το Σύνδρομο Down, δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, το άτομο μαθαίνει να ζει και να αναπτύσσεται με αυτό. Με την οικογένεια να παίζει καταλυτικό ρόλο.
 Σε περιπτώσεις όπου το άτομο παρουσιάζει καρδιακές βλάβες, αντιμετωπίζεται χειρουργικά, όπως και ο υποθυροειδισμός ρυθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή ορμονικής υποκατάστασης.
Τα άτομα με σύνδρομο down εμφανίζουν, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ασθενές ανοσοποιητικό. Τα παιδιά με σύνδρομο εμφανίζουν ανάπτυξη βραδύτερη, συνήθως χαμηλό ανάστημα και έχουν τάση για παχυσαρκία. Η όρεξή τους φαίνεται να είναι πολύ καλή, γεγονός που θα πρέπει να ελέγχεται καθώς η παχυσαρκία θα ήταν επικίνδυνη στην εκδήλωση νέων προβλημάτων υγείας.
Τις πρώτες μέρες ζωής ίσως έχουν πρόβλημα να δεχτούν την τροφή ή αργότερα να παρουσιάσουν κάποιες δυσκολίες στη μάσηση και στο χειρισμό της γλώσσας. Καταστάσεις όμως που λύνονται γρήγορα με επιμονή και μάθηση.
Είναι σημαντικό τα άτομα με σύνδρομο να έχουν μία ισορροπημένη διατροφή που θα προστατεύσει την υγεία τους και θα ενισχύσει το ασθενές ανοσοποιητικό τους. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καλή υγεία και κατ’ επέκταση στην καλή ποιότητα ζωής του ατόμου.
Οργανώστε τα γεύματα του παιδιού σας με βάση της ανάγκες του τόσο μέσα στο σπίτι όσο και στο σχολείο, αφιερώστε χρόνο ώστε να του δώσετε να καταλάβει την αξία του σωστού και υγιεινού φαγητού.

Τέλος, ας συμβάλλουμε όλοι στο να απαλειφθεί κάθε είδους προκατάληψης για τα άτομα με Σύνδρομο Down, ώστε να μπορέσουν τα άτομα αυτά να ενταχθούν στην κοινωνία και να συμμετέχουν ενεργά έχοντας τη θέση που τους πρέπει.

Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Email Επικοινωνίας: g.pwlina@yahoo.gr
   

0 comments:

Post a Comment